Concurs Interscolar "Nicolaus Copernic"
Cu ceva timp în urmă am dat peste acest filmuleț prin care elevii școlilor sunt invitați să studieze universul, iar dacă reușesc să prezinte într-un mod unic pot câștiga un laborator de informatică. Mi s-a părut o inițiativă faină și am încercat să găsesc o soluție să mă implic cumva în acest concurs. După ce am citit regulamentul am încurajat-o pe soția mea să se înscrie. Ea este profesor de limba și literatura română la școala gimnazială din Grivița, Județul Galați. A trimis mail-ul de înscriere și a fost acceptată.
O altă etapă o constituie promovarea proiectului în comunitate, astfel s-a realizat o expoziție pe gardul școlii ce a cuprins informații despre: nebuloase, comete, eclipsele de soare și de lună, și sistemul solar. Un alt mod de a descoperi universul în joacă a fost rezolvarea unor puzzle-uri.
Atrași de activitățile noastre grupului inițial i s-a mai alăturat și alți elevi. Proiectul a luat amploare ajungând astfel să realizăm un film de prezentare bazat pe o cercetare asiduă și o piesă de teatru ce urmează a fi promovată în cadrul preșcolarilor și elevilor din clasele primare. Copiii și-au dar frâu liber imaginației și au scris piesa de teatru, în cadrul unui atelier de literatură. Marionetele (planete vesele) au fost manufacturate tot de ei.
Pentru a înțelege cum a luat naștere universul și cum evoluează acesta, copiii au urmărit serialul TV Cosmos de Neil deGrasse Tyson. Totodată au cules informații de pe Wikipedia și alte siteuri de specialitate.
Proiectul se va încheia cu o excursie la observatorul astronomic din Galați unde vor putea să observe realitatea lucrurilor învățate. Copiii vor vedea îndeaproape Luna, planetele precum Jupiter, Saturn cu inelele sale și chiar Venus. Vor învăța să se orienteze pe cer, să identifice carul mic, carul mare, steaua polară și câteva constelații. Cu siguranță vor avea parte de o experiență de neuitat.
Update 19,06.
Ziua de miercuri a fost o zi memorabila pentru elevii grivițeni. Aceștia au ajuns la observatorul din Galați unde au invățat lucruri interesante și anume: cum să se orienteze pe cer și să identifice steaua polară, cum se poate afla longitudinea locului în care te aflii, constelațiile cu cele mai luminoase stele, despre planetele din sistemul nostru solar și cum s-au format acestea. Mulțumim domnului Ovidiu Tercu pentru răbdarea și timpul acordat. Din păcate cerul a fost acoperit de nori și nu am putut observa nimic prin telescop dar copiii sunt pregătiți oricând să revină pentru observații.