Datele și tehnologia

Ca să vezi în viitor trebuie să te uiți la prezent și mai ales în trecut. Aruncând o privire asupra componentelor de stocare se poate observa cum acestea tind să devină din ce în ce mai mici, cu capacități de stocare a informației tot mai mari și viteze de scriere- citire în ascensiune. 

Prima metodă de stocare a informației a început cu cartelele perforate. Un țesător pe nume Basile Bouchon a folosit o buclă de hârtie perforată pentru a controla un război de țesut în anul 1725. Acea hârtie conținea programul pentru acel război. Erau niște benzi de hârtie cu găuri: unde era gaura mașina înregistra 0, unde nu, 1 și de aici a pornit comunicarea om - mașină în cod binar, cod care se folosește și în zilele noastre. Practic acele cartele aveau memorat un anumit program. Cine ar fi crezut atunci că în timp ce străbunicile noastre se chinuiau cu spata și cu suveica, într-un colț a lumii cineva încerca să le ușureze munca.


Cu timpul aceste dispozitive s-au dezvoltat și informația a ajuns să fie memorată pe benzi magnetice (casetele de casetofon), discuri de vinil, apoi pe discuri magnetice (floppy disk). Acestea încă mai există dar nu cred că mai e cineva care să mai folosească așa ceva pentru stocare de date. Spațiu de înmagazinare a informației este foarte mic și viteza de asemenea, și nu trebuie să facem abstracție de faptul că datele se pot pierde foarte ușor.  Tehnologia cu inducție magnetică încă se mai folosește la HDD dar în viitorul apropiat, cred, că se va renunța și la acestea. Deși modalitatea de stocare din urmă, se arată a fi cea mai ieftină și cu capacități foarte mari și deși  inginerii care se ocupă de dezvoltarea lor căută tot felul de soluții pentru a reuși să le mențină în vogă în evoluția tehnologică, având în vedere că în interiorul hard disk-ului avem lucru mecanic, cu toate eforturile lor, viteza de scriere și fiabilitatea  vor fi afectate.

Prezentul și viitorul aparțin deja SSD-urile și sticurilor de memorie. Acestea au fost inventate în jurul anilor 1980 dar au prins contur abia în zilele noastre. Au la baza tehnologia porților logice NAND care practic are același rol ca și cartelele perforate doar că sunt electronice. Aceste memorii sunt  non- volatile deoarece folosesc tranzistoare. Dezvoltarea lor e în plina ascensiune și sunt sigur că se vor găsi soluții pentru a mări capacitatea acestora la un preț rezonabil. E o soluție foarte bună dacă ai nevoie de viteză, consumul este mai redus și nici gălăgie nu mai face deoarece nu se mișcă nimic în interior.

În ziua de azi, cel mai convenabil să-ți păstrezi datele, filme, poze, amintiri de tot felul, în viziunea mea,  este să cauți o ofertă  HDD extern  pe care-l găsești la tot felul de promoții.

Dar trecând de la lucrurile concrete și reale și lăsându-ne creierașul să zburde pe întinsele câmpii ale imaginației am putea spune că dacă în urmă cu aproape 300 de ani informația era stocată pe bucăți de hârtie, peste alți 300 de ani aceasta ar putea fi înmagazinată pe micro-cipuri ce pot fi implantate sub piele și citite de către orice calculator, laptop sau tablă care ar primi codul de acces. Atunci sigur informația ar fi protejată și marile secrete se vor duce odată cu noi. Ei...dar mai e cale lungă până atunci așa că e mai bine să folosim ceea ce e mai sigur pentru noi acum.

Articol scris pentru SuperBlog 2012

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce faci atunci cand copilul inghite detergent lichid

Lupta nemiloasă cu demonul din mintea mea