De ce Planeta Marte si nu alta planetă

Data trecută v-am prezentat planul de colonizare a planetei Marte dar nu v-am spus motivul pentru care oamenii au ales această planetă.


După cum știți sistemul nostru solar este format din 8 planete din care 4 sunt telurice, adică sunt formate din roci și metale, celelalte 4 fiind planete gigant gazoase. Planetele telurice sunt primele 4 situate între Soare și Centura de asteroizi: Mercur, Venus, Pământ și Marte. Noi fiind organisme vii adaptate pe o astfel de planetă, a trebuit să alegem planeta care seamană cel mai bine cu Pământul.


Putem merge pe Mercur? După cum știți această planetă e cea mai apropiată de Soare, atmosfera ei este aproape inexistentă iar gravitația este asemănătoare cu cea a planetei Marte. O zi durează aproximativ 58 de zile pământești iar temperatura poate ajunge la 427 °C. Deoarece noaptea e la fel de lungă și datorită lipsei atmosferei, temperatura poate coborî până la −173 °C. Totuși, datorită faptului că axa de înclinare e destul de mică, planeta ar putea fi colonizată în zonele polare unde temperatura este de obicei sub -93 °C. Nava spațială MESSENGER și observațiile de pe Pământ arată faptul că în craterele polilor unde nu ajunge lumina există apă în stare solidă. Distanța mică față de soare poate fi un avantaj deoarece poate fi captată mult mai multă energie prin panourile solare. Totuși, distanța mare până acolo și radiațiile mari ale Soarelui, ne obligă să amânăm această călătorie.


Putem merge pe Venus? Deoarece această planetă are un mediu foarte ostil pentru viață, oamenii nu au luat-o în calcul destul de mult timp. Presiunea atmosferică la suprafață este de 90 de ori mai mare decât a Pământului, echivalent cu presiunea din apă la 1 km adâncime. Temperatura poate ajunge la 462 °C, mai mare decât pe Mercur, datorită concentrației foarte mari de dioxid de carbon din atmosferă, 96.5% gaz cu efect de seră. În ciuda acestor inconveniente, planeta poate fi colonizată și există chiar și anumite avantaje comparativ cu Marte: gravitația care este aproape la fel cu cea de pe Pământ. 0.9g fată de 0.38g de pe Marte sau distanța până la Venus care e mai mică ceea ce oferă posibilitatea unor călătorii mai scurte sau o comunicare mai rapidă. Deoarece nitrogenul și oxigenul sunt gaze mai ușoare decât dioxidul de carbon, aici ar putea fi lansate baloane ce conțin aer respirabil care să plutească la o altitudine de aproximativ 50 de kilometri de sol și să găzduiască oameni. Aici temperatura e mult mai acceptabilă, în jur de 75 °C care în funcție de altitudine poate ajunge și la 27 °C. Totuși lipsa apei, hidrogenului și dificultatea extractiei metalelor face ca această expediție să fie foarte dificilă.


Pământul e ocupat deja așadar ultima planetă telurică ce ar putea fi colonizată e Marte. Deoarece unghiul de înclinație al axei planetei e asemănător cu a pământului asta înseamnă ca anotimpurile sunt asemănătoare dar mai lungi deoarece un an reprezintă aproape 2 ani pe Pământ. Ziua e aproximativ la fel cu cea de aici, durează în jur de 24 de ore și 39 de minute. Observațiile recente NASA arată că există apă sub formă de gheață. Totuși sunt și diferențe de care trebuie ținut cont: gravitația care reprezintă 38% din gravitația Pământului, iar aceasta poate duce la probleme cardiace, musculare și osoase, e mult mai frig, între −87 și −5 °C, energia solară este mai mică datorită distanței aproape duble față de soare, datorită lipsei magnetosferei, radiațiile cosmice și particolele solare ajung mai ușor pe suprafața planetei, presiunea mică a atmosferei îi obligă pe oameni să aibă nevoie de costume speciale pentru a ieși afară. Atmosfera marțiană e toxică pentru organismele vii și plante, totuși sunt bacterii care au reușit să se adapteze și să producă fotosinteză după 34 de zile într-un mediu de laborator similar celui de pe Marte.


Colonizarea planetelor gazoase e improbabilă datorită distanțelor mari față de soare dar și gravitației foarte mari. Saturn are o gravitație atât de mare încât ar fi imposibilă desprinderea de ea cu tehnologia actuală. Totuși, oamenii de știință iau în calcul sateliții acestora. Spre exemplu Robert Zubrin susține că Titan, un satelit a lui Jupiter, ar putea fi cea mai prietenoasă gazdă pentru colonizare.


Prin urmare, tragem concluzia că Marte ar fi cea mai accesibilă planetă. Dar de ce să facem asta? De ce să plecăm de “acasă”? De ce să te duci pe o planetă care nu te vrea? Cel mai bun argument ar fi supraviețuirea oamenilor în caz de dezastru natural sau provocat de ei înșiși. Dacă supraviețuim pe o planetă ostilă, inseamnă că putem supraviețui oriunde. Resursele materiale și energetice sunt enorme în spațiu. Resursele locale sunt limitate iar pământul devine suprapopulat. Alte motive ar fi: răspândirea vieții în spațiu, salvarea mediului înconjurător prin crearea de centrale solare în spațiu, minerit din asteroizi, călătorii spațiale.


Să înceapă călătoria... data viitoare vom studia posibilităție pe care le avem la ora actuală de a călători în spațiu.


Fii curios.



Postări populare de pe acest blog

Ce faci atunci cand copilul inghite detergent lichid

Lupta nemiloasă cu demonul din mintea mea