Imortalitatea in varianta stiintifica


Dintre toate ființele de pe pământ se presupune că omul este singura specie care conștientizează faptul ca avem o viață limitata și aceasta ne sperie. De aceea el a fost nevoit să caute soluții pentru a scapă de aceasta teamă. De secole religia a venit cu soluția existenței vieții eterne. În viziunea ei, moartea e o altă etapă a vieții. Însă astăzi multi dintre noi am devenit sceptici cu privire la această idee. Nu există nici o dovadă concretă că ar exista viață după moarte, afirmațiile extraordinare necesita dovezi extraordinare. Poate ca tu nu ai nevoie de nici o dovada, dar eu am. Prin urmare am căutat informații științifice cu privire la acest subiect.


Ce ne caracterizează pe noi? Conștiința, nu? Din păcate, nimeni nu a definit concret conștiința. Ce înseamnă sa fii conștient? Care e nivelul minim de conștiință necesar pentru a însufleți ceva? Acestea sunt întrebări de domeniul inteligență artificială. Câțiva oameni de știință sunt de părere că în viitor vom reuși să fim nemuritori. Întrebarea e, ce va trăi pentru totdeauna? Atomii care alcătuiesc corpul nostru, care ne dau conștiință, care dau naștere la personalitatea noastră, la temeri și dorințe, ar putea muri, dar totuși esența circuitelor neuronale pot supraviețui.

Oameni de știință sunt de părere că într-o zi, vor putea crea un corp din oțel, un superman fără creier în care să poată transfera țesutul nostru cerebral, neuron cu neuron în tranzistori. După un timp, creierul va fi reprodus identic în corpul robotului. Aceasta este una dintre modalitățile cele mai ambițioase de a transfera conștiința din corpul nostru la un alt organism. Dar intervine întrebarea, ești într-adevăr tu?

Primii pași în această direcție au făcut-o cei de la CalTech. Au reușit să ia un creier de șoarece și să analizeze partea creierului care procesează amintirile. Amintirile sunt înmagazinate în centrul creierului nostru, iar ei au reușit să le cloneze pe un chip. Oare așa a fost multiplicată conștiința șoarecelui? Nu știm. Nu știm nici dacă șoarecii au conștiință. Dar asta înseamnă, cel puțin în principiu, că vom putea transfera conștiința noastră și la un moment dat, poate reușim să devenim chiar nemuritori.

Surse:
http://bigthink.com/videos/could-we-transport-our-consciousness-into-robots-2 
https://www.youtube.com/watch?v=NpW_Q_J4HF4

Postări populare de pe acest blog

Ce faci atunci cand copilul inghite detergent lichid

Lupta nemiloasă cu demonul din mintea mea