Print vs. online

 Print sau online? Este o întrebare bună. Răspunsul ar putea fi unul destul de simplu, ar crede unii: online pentru mail-uri, reviste și cărți și print pentru acte și alte astfel de lucruri ce țin de birocrație, mai ales la noi în ţară.

Dar să începem cu puțină istorie, un remember...la început oamenii scrijeleau cu un băț în pământ, apoi cu obiecte ascuțite pe pereții peşterilor. Încet, încet au descoperit pielea şi peniţa, apoi hârtia şi cerneala. Aşa au apărut cărţile, iar scrisul acestora era o adevărată provocare şi operă de artă pe deasupra. Odată cu inventarea tiparniței, deștept nenea Gutenberg, lucrurile au început să se simplifice, erau publicate tot mai multe exemplare ale unei cărţi iar nevoia de împrăştiere a informaţiei a creat şi ziarul. Deci până aici am putea spune că scrisul a jucat un rol foarte important în evoluția omenirii.



Dar anii au trecut, s-a inventat calculatorul care a căpătat dimensiuni din ce în ce mai mici și scopuri tot mai diverse. Cum, la început, nu toată lumea și-l permitea, cărțile au continuat să fie tipărite și cumpătare, iar la ziare și reviste oamenii chiar își făceau și abonamente pentru a fi siguri că vor avea un exemplar. Iar partea legală, actele, erau scrise la mașina de scris a cărui țăcănit îți rămânea întipărit adânc pe creier. Ce mai, destul de mult timp ocupat cu o astfel de activitate și destul de multă hârtie distrusă... bieții copaci.



Astfel oamenii deștepți s-au gândit să ușureze munca tuturor și au inventat imprimanta, mica tipografie care conectată la computer, prin apăsarea butonului print, scotea hârtiile pline de tuș, pe bandă rulantă. În plus informația rămânea în memoria calculatorului pentru a fi refolosită. Dar și imprimanta a evoluat și a căpătat funcții noi, scaner și foto-copiator, și ca atare și o denumire complexă, multifuncțională. E ușor de achiziționat una, de pe internet, de la magazinul Azerty. Prețurile diferă, dar dacă vrei o mutifuncțională ieftină poți căuta oferte Samsung/Hp/Canon. Exită modele pentru toate gusturile și prețuri pentru toate buzunarele. Acum totul mai ține și de întrebuințare. O multifunționlă are mai toată lumea în casă acum, însă oare mai este la fel de mult folosită ca în urmă cu câțiva ani?!! Asta depinde de serviciul și pasiunile fiecăruia, însă cum internetul s-a dezvoltat foarte mult și circulația informației la fel de mult. Nu se mai scriu scrisori, se trimit mailu-uri, chiar și oficiale, nu se mai cumpără ziarul, se citește presa online și chiar și actele importante sunt stocate în memoria computerului, pe servere, astfel fiind diminuată tot mai mult utilitatea  imprimantei.

Eu trebuie să recunosc că sunt deținătorul unei imprimante multifuncționale, însă nu o folosesc mai deloc comparativ cu  soția mea, căreia îi este de un real folos. Dar în curând voi investii în una performantă pentru că pasiunea mea se dezvoltă și la achiziționarea ei voi ține cont să printeze repede și bine fotografiile.

Deci printul s-a dezvoltat de la general la particular, de la tiparnițele din mănăstiri a ajuns aproape în toate casele sub forma imprimantelor utilizate în funcție de necesitățile fiecăruia iar online-ul capătă tot mai multă amploare nedestrugând totuși dorința individului de a avea informația și pe hârtie. Ca să nu mai spunem că ceea ce este printat ajută mereu atunci când mai pică netul, asta venind în defavoarea online-ului.
 Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2012.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce faci atunci cand copilul inghite detergent lichid

Lupta nemiloasă cu demonul din mintea mea